Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Ο Μίλτος Γήτας συνομιλεί με την Ηπειρώτισσα συγγραφέα, Όλγα Πατσούρα Λένη

Η Όλγα Πατσούρα-Λένη γεννημένη και μεγαλωμένη στα Γιάννενα κι έχοντας ζήσει στην Πάτρα τα φοιτητικά της χρόνια αποκτώντας πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, εργάζεται πλέον στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ζει στην όμορφη Πάργα και πριν λίγο καιρό εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων «Μάτια στο καρφί». Ο ανταποκριτής του Bookia στην Ήπειρο, Μίλτος Γήτας συνομιλεί μαζί της για τις πηγές έμπνευσης της, τις κριτικές βιβλίων αλλά και για τους αγαπημένους της συγγραφείς.



Πώς προέκυψε η ιδέα να γράψετε ένα βιβλίο;

Δεν είναι το πρώτο βιβλίο που γράφω. Σε νεαρή ηλικία ολοκλήρωσα ένα μυθιστόρημα. Η συλλογή διηγημάτων «Μάτια στο καρφί», προέκυψε μέσα από το μεταπτυχιακό «Δημιουργική γραφή» του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που παρακολούθησα στη Φλώρινα. Τα περισσότερα διηγήματα γράφτηκαν κατά τη διάρκειά του.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για το «Μάτια στο καρφί»;

Το κλίμα του μεταπτυχιακού, οι συμφοιτητές μου, οι καθηγητές μου, διηγήσεις, καθημερινά γεγονότα, συναισθήματα ακόμη και η Φλώρινα με την «μελαγχολία» της· όλα αυτά με εμπνεύσανε.


Τι θα διαβάσει λοιπόν ο αναγνώστης σε αυτό το πρώτο σας βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης;

Ένας δάσκαλος, ένα κορίτσι που ψάχνει πατρίδα, μια μάνα με την κόρη της σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο, η ερωτευμένη, μια αινιγματική φιγούρα, ένας αλλιώτικος καθηγητής, μία γυναίκα με χιούμορ, ένας σωστός σύζυγος, ο μοναχικός άνδρας, μια γυναίκα με αυτοεκτίμηση, μια ηλικιωμένη, η Ελίζαμπεθ που θέλει να ξεχάσει...

Πεινασμένα μάτια κοιτούν στο καρφί. Άνθρωποι που συναντήθηκαν επάνω στο χαρτί. Διαφορετικοί κι όμως, τόσο όμοιοι. Ζουν, αγαπάνε, πονάνε, ελπίζουν, υποφέρουν, πεθαίνουν, ξαναγεννιούνται…

Ιστορίες καθημερινές, μα ασυνήθιστες. Βαθιά ανθρώπινες, όσο και οι ήρωές τους. Τόσο αληθινές, όσο τους επιτρέπει η αλήθεια τους...

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εκδώσει σήμερα κάποιος ένα βιβλίο;

Μάλλον πιο εύκολο από όσο φανταζόμουν. Πολύ δειλά άφησα το πρωτότυπο στις εκδόσεις Γαβριηλίδη και ένα μήνα μετά, το τηλέφωνο μου χτύπησε…

Είστε καθηγήτρια πληροφορικής, ποια είναι η άποψη σας για τα social media; Είναι ένα εργαλείο προώθησης στα χέρια του κάθε καλλιτέχνη;

Όταν πήρα το βιβλίο στα χέρια μου, ρώτησα έναν αξιόλογο φίλο που ασχολείται επαγγελματικά με τη συγγραφή, πώς να το προωθήσω. Facebook, μου απάντησε και είχε δίκιο. Τα social media αν χρησιμοποιηθούν συνετά, είναι εργαλείο προώθησης. Όλοι σχεδόν έχουν πρόσβαση σε αυτά… Η ιδιότητά μου ως καθηγήτρια πληροφορικής, δεν συνέβαλε ιδιαίτερα, καθώς όλοι μπορούν να προωθήσουν την δουλειά τους μέσα από αυτά.

Πώς αντιδράτε σε μια θετική και σε μια αρνητική κριτική για το βιβλίο σας;

Με ενδιαφέρουν και οι δύο. Τις λαμβάνω εξίσου υπόψη.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και γιατί;

Διαβάζω κυρίως κλασσική λογοτεχνία, αλλά με ενδιαφέρει και η σύγχρονη. Υπάρχουν πολλά βιβλία που με μάγεψαν. Αν πρέπει πάντως να διαλέξω κάποιον συγγραφέα θα έλεγα πως ο Θανάσης Βαλτινός και ο Τίτος Πατρίκιος ως ποιητής, είναι από τους αγαπημένους μου. Αγαπώ το λιτό λόγο του Θανάση Βαλτινού και την ευαίσθητη σοφία του Τίτου Πατρίκιου.

Αυτή την περίοδο γράφετε κάτι καινούργιο; Θα έρθει σύντομα κι άλλο βιβλίο;

Πάντα γράφω κάτι. Αν θα είναι σύντομα ή όχι μια καινούργια έκδοση, δεν εξαρτάται μάλλον από εμένα…Υπάρχει ένα έτοιμο μυθιστόρημα και ετοιμάζω ένα ακόμη. Γράφω μικρά διηγήματα συχνά, αλλά και ποιήματα…

Ποια είναι τα άμεσα λογοτεχνικά σας σχέδια; Κάνετε παρουσιάσεις ανά την Ελλάδα;

Κατά τη διάρκεια του 2015 έκανα παρουσιάσεις: στην Πάργα όπου ζω, στην Αθήνα, στη Φλώρινα , στα Γιάννενα και στη Θεσσαλονίκη. Το καλοκαίρι θα γίνει μια παρουσίαση στη Λευκάδα και το Φθινόπωρο θα ήθελα να κάνω μια παρουσίαση στην Αθήνα στο χώρο των βιβλιοπωλείων public με τα οποία συνεργάζομαι. Είμαι ανοιχτή σε προτάσεις…

Σας ευχαριστώ για την συνέντευξη.

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας
(27/3/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου