Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Ο συγγραφέας Κώστας Παύλου από τα Ιωάννινα απαντάει στον Μίλτο Γήτα

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του πρώτου του μυθιστορήματος «Οι Εξισορροπιστές», από τις εκδόσεις «Πηγή» ο Γιαννιώτης συγγραφέας Κώστας Παύλου παραχώρησε συνέντευξη στο Bookia και τον Μίλτο Γήτα ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα ως άνθρωπο αλλά και ως πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα.

Πως προέκυψε η ανάγκη σου να ασχοληθείς με τη συγγραφή ενός βιβλίου;

Πάντα μου άρεσε να γράφω και γενικά να εκφράζομαι μέσω του γραπτού λόγου, όμως τώρα ένιωσα ώριμος και πραγματικά έτοιμος να εκτεθώ. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποτυπωθούν στο χαρτί οι σκέψεις και οι ιστορίες που χρόνια ολόκληρα στροβιλίζουν στο μυαλό μου.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γράψει και να εκδώσει κάποιος σήμερα ένα μυθιστόρημα;

Αν έχεις μέσα σου τη φλόγα της συγγραφής, όποιες και να είναι οι δυσκολίες (που δε το κρύβω είναι πολλές) θα γράψεις ότι και να γίνει. Θα ξενυχτήσεις, θα υποφέρεις, θα γίνεις αντικοινωνικός, στο τέλος όμως θα τα καταφέρεις. Θα φτάσεις στο τέρμα, θα ολοκληρώσεις το μυθιστόρημα.  Τώρα η έκδοση του μυθιστορήματος είναι μια πολύ πιο δύσκολη υπόθεση που ίσως απογοητεύσει πολλούς νέους συγγραφείς αφού οι κλειστές πόρτες που θα συναντήσουν θα είναι πολύ περισσότερες από τις ανοιχτές. Η δικιά μου συμβουλή πάντως σε όποιον αποφασίσει να κάνει το μεγάλο βήμα είναι υπομονή και επιμονή. Δε γίνεται με το ζόρι κάποιος να σε εμπιστευτεί για να σου δώσει την ευκαιρία. Η εμπιστοσύνη θα κερδηθεί σιγά-σιγά μέσω του συγγραφικού σου έργου. Νομίζω πάντως ότι στο τέλος οι αξιόλογοι συγγραφείς δικαιώνονται και έχουν συνέχεια.

Τι θα διαβάσει κάποιος σε αυτό το πρώτο σου αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο «Οι Εξισορροπιστές»;

Η ιστορία ξεκινάει με τη διάρρηξη μιας θυρίδας που κρύβει ένα καλά κρυμμένο μυστικό χρόνων η οποία ανήκει σ’ ένα Ρώσο Μαφιόζο. Το κουβάρι αυτής της μυστήριας υπόθεσης καλείται να λύσει ο αστυνόμος Αχιλλέας Αυγέρης. Το αστυνομικό του δαιμόνιο θα οδηγήσει αυτόν και την ομάδα του σε ριψοκίνδυνα μονοπάτια. Την υπόθεση περιπλέκουν μια όμορφη ψυχοπαθής δολοφόνος, ένας Ισπανός πράκτορας, πρόσωπα από το παρελθόν, ο ίδιος ο αρχηγός της Ελληνικής αστυνομίας και διάφοροι άλλοι χαρακτήρες . Φτάνοντας στα άκρα και αδιαφορώντας ακόμα και για τον ίδιο του τον εαυτό ο ήρωας θα προσπαθήσει να φτάσει στην αλήθεια. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να διαπράξει εγκλήματα, να ξεσκεπάσει προδότες, να λύσει γρίφους, να αποκρυπτογραφήσει μηνύματα. Η αναζήτηση της αλήθειας θα τον ταξιδέψει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και στη Ρωσία.

Γιατί αστυνομικό μυθιστόρημα κι όχι κάτι άλλο;

Πρώτα απ’ όλα είμαι φανατικός αναγνώστης των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Λατρεύω τα μυστήρια, τους γρίφους, τη γρήγορη πλοκή τους αμφιλεγόμενους χαρακτήρες. Αυτά είναι στοιχεία που εμπεριέχονται απαραιτήτως σ’ ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα. Η σκέψη μου πάει αυτομάτως στο μυστήριο οπότε θα έλεγα ότι το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι πιο κοντά σ’ αυτά που έχω κατά νου να γράψω. Πάντως θα διαπιστώσετε ότι οι «Εξισορροπιστές» έχουν και αρκετά κοινωνικό-γεωπολιτικά στοιχεία.

Ποιον συγγραφέα αγαπάς και γιατί;

Είναι ο Πορτογάλος Φερνάντο Πεσσόα διότι με τα έργα του πολέμησε τον «φασισμό» των πλειοψηφιών. Αντιδρούσε με την ισχύ των γραπτών του, αδιαφορώντας για το κόστος, όταν κάποιοι δε μπορούσαν ν’ αντέξουν την ένταση των αντιφάσεων και της διαφορετικότητας.

Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;

Είναι η «Μοιραία Πράγα» του Philip Kerr. Ένα βιβλίο που με ενθουσίασε και το συστήνω ανεπιφύλακτα, όχι μόνο στους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας αλλά σε άλλους τους αναγνώστες. O Philip Kerr γράφει εξαιρετικά.  Στο συγκεκριμένο βιβλίο μεταφέρει με απόλυτη επιτυχία την ατμόσφαιρα της Πάργας και του Βερολίνου το 1942 των Ναζί. Οι χαρακτήρες είναι ολοκληρωμένοι και ο Μπέρνυ Γκούντερ είναι ένας χαρακτήρας που αναγνώστες θα λατρέψουν( για όσους δε τον έχουν λατρέψει ήδη).

Ζεις στα Ιωάννινα. Είναι εύκολο κάποιος να ζει στην περιφέρεια και να θέλει το βιβλίο του να έχει μια αξιόλογη πορεία;

Δε νομίζω ότι είναι πρόβλημα το που ζει ο συγγραφέας αλλά αν θα πιστέψει και θα στηρίξει το βιβλίο ο εκδοτικός οίκος. Για να έχει τύχη ένα βιβλίο πρέπει να υπάρχει αρμονική συνεργασία μεταξύ του συγγραφέα και του εκδοτικού οίκου. Δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Αν ένα βιβλίο έχει μηδενική προβολή και τοποθέτηση σε ελάχιστα βιβλιοπωλεία πως θα το γνωρίσει το αναγνωστικό κοινό; Δυστυχώς εκ των προτέρων η πορεία του βιβλίου είναι καταδικασμένη.

Πως αντιδράς σε μια καλή και σε μια κακή κριτική για το βιβλίο σου;

Οι καλές κριτικές είναι καλοδεχούμενες όμως ωφελούν κυρίως στο να τονώσουν την ψυχολογία του συγγραφέα και όχι να τον κάνουν καλύτερο. Οι κακές κριτικές πονάνε, αλλά δυστυχώς αυτές είναι αυτές που σε βελτιώνουν. Μια καλοπροαίρετη κακή κριτική θα σου κάνει καλό αν δεν είσαι εγωιστής. Πιστεύω ότι πριν εκδώσεις το βιβλίο πρέπει να το διαβάσουν κάποια άτομα που έχεις εμπιστοσύνη στην κρίση τους και ξέρεις ότι αν δεν τους αρέσει κάτι, δε θα σου χαϊδέψουν τ’ αυτιά. Ένας συγγραφέας πάντως αφού εκδοθεί το βιβλίο πρέπει να είναι έτοιμος ν’ ακούσει τα πάντα. Αφού αποφάσισε να εκτεθεί, αυτό είναι αναπόφευκτο. Δεν είναι δυνατόν να  αρέσει σε όλους το βιβλίο σου. Αυτή είναι η πρόταση σου και θα πρέπει να επιμείνεις σ’ αυτή χωρίς συμβιβασμούς, προκειμένου  να γίνει ευρύτερα αποδεκτή.

Αυτή την περίοδο γράφεις κάτι; Ετοιμάζεις καινούργιο βιβλίο;

Έχω ήδη ολοκληρώσει το δεύτερό μου βιβλίο, το οποίο έχω αποστείλει για αξιολόγηση σε εκδοτικούς οίκους. Αυτή τη στιγμή γράφω το τρίτο μου βιβλίο. Και τα δύο θα έχουν σαν κύριο φόντο την πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω, τα Γιάννενα, όχι μόνο επειδή νιώθω ότι της το χρωστάω αλλά είναι και μια ατμοσφαιρική πόλη ιδανική για μυστήρια. Επίσης έχω γράψει ένα θεατρικό μονόλογο, ο οποίος θα ανέβει κάποια στιγμή μέσα στο 2016 σε θεατρική σκηνή της πόλης.

Ποιο απόφθεγμα σε αντιπροσωπεύει;

“Όταν κάποιος κερδίσει τη μάχη με τον εαυτό του, παύει να είναι δικαστής των άλλων”  Λέων Τολστόι

Τι όνειρα κάνεις για το μέλλον;

Αποφεύγω να κάνω όνειρα γιατί πιστεύω ότι είναι ένας παθητικός τρόπος αντιμετώπισης της ζωής. Μου αρέσει να βάζω στόχους και να βάζω τα δυνατά μου να τους πετυχαίνω. Όσο αφορά τη συγγραφή ο στόχος που έχω  θέσει είναι να γράφω βιβλία που θα έχουν κάτι να πουν στο αναγνωστικό κοινό και να βελτιώνομαι συνεχώς.

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας
15/12/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου