Κυριακή 17 Μαΐου 2015

De profundis... με την Άννα Ασημακοπούλου

Η σημερινή δημοτική σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Άννα Ασημακοπούλου δίνει αποκλειστική συνέντευξη στον Μίλτο Γήτα μιλώντας με το χέρι στην καρδιά, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά την ήττα της παράταξης του Νίκου Γκόντα στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με την οποία και ήταν εκ νέου υποψήφια. Μιλάει για τους πρώτους μήνες στα έδρανα της αντιπολίτευσης, για την ήττα της παράταξης,  το νέο δήμαρχο αλλά και όσα ακούγονται εδώ και καιρό για τα δικά της πολιτικά σχέδια. 

κ. Ασημακοπούλου κάτι παραπάνω από έξι μήνες στην αντιπολίτευση. Θα μου πείτε τις εντυπώσεις από την Δημαρχία Φίλιου; 
Θέλω να είμαι δίκαιη. Η Δημοτική Αρχή έχει να διαχειριστεί για πρώτη φορά ένα τέραστιο νέο δήμο, με θεσμικά κενά στον «Καλλικράτη» και εν μέσω μιάς άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Δεν είναι μικρό εγχείρημα. Όμως με αυτά ως δεδομένα υποσχέθηκε πράγματα που δεν τα βλέπουμε να γίνονται. Αντιθέτως, εμμένει στο να χρησιμοποιεί τη συγκυρία και το παρελθόν ως πολιτικό «άλλοθι» για την απραξία της και τις συνεχείς παλλινωδίες της σε όλα τα ζητήματα εν μέσω ενδοπαραταξιακών αναταράξεων που είναι πλέον οφθαλμοφανείς.Η καθημερινότητα όλων μας έχει χειροτερέψει. Η εικόνα της καθαριότητας, του πρασίνου, των οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων μιλάει από μόνη της. Τα νέα δημοτικά διαμερίσματα αντιμετωπίζονται ως «δεύτερης κατηγορίας». Οι πολιτικές που αναγγέλονται για το κυκλοφοριακό, τους κοινόχρηστους χώρους, τα καταστήματα, είναι ασαφείς και συγκεχυμένες και δεν εφαρμόζονται. Η καίριας σημασίας κοινωνική πολιτική του Δήμου δείχνει αναλγησία και ανικανότητα.Τα συσσίτια κόπηκαν, τα ΚΑΠΗ βαίνουν προς κλείσιμο, τα τροφεία στους παιδικούς αυξάνονται. Στον πολιτισμό επικρατεί η υποστήριξη των «ημετέρων» με γνώμονα προσωπικά κριτήρια «κουλτούρας» και η πολιτική «χαρατσώματος» των πολιτών στις εκδηλώσεις. Νέα έργα δεν υπάρχουν και αυτά που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε δρομολογήσει διαχειρίζονται με επικίνδυνη προχειρότητα. Γενικά είμαι απογοητεύμενη. Ιδίως από την αντιμετώπιση μας ως αντιπολίτευση όπου η δημοκρατική συμμετοχή είναι μόνο στα λόγια και οι προτάσεις μας δεν αξιοποιούνται λόγω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Θα έπρεπε σε αυτή την εποχή να είμαστε σύμμαχοι για το καλό της πόλης μας. 

Πως διαχειριστήκατε προσωπικά αλλά και σαν παράταξη την ήττα στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές; 
Αναμφισβήτητα η ήττα μας ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Ήταν και μια ευκαιρία για αυτοκριτική και αναδιοργάνωση. Η παράταξή μας «μεταβολίζει» τα μηνύματα που μας έστειλαν οι συμπολίτες για να βελτιωθεί και να διεκδικήσει εκ νέου το ρόλο της Δημοτικής Αρχής. Προσωπικά στενοχωρήθηκα ιδιαίτερα γιατί είναι πολλά τα έργα που με κόπο είχαμε δρομολογήσει και τα οποία θέλουμε για το καλό της πόλης να τα δούμε να γίνονται. Η Εθνικής Αντιστάσεως, η κεντρική οδός στο Νεοχωρόπουλο, η Βογιάνου, η μεγάλη παρέμβαση ύδρευσης και αποχέτευσης, ο καινούργιος παιδικός σταθμός του Βοτανικού, οι πεζοδρομήσεις στο κέντρο, τα Λιθαρίτσια, η Όαση και σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σε μια δύσκολη συγκυρία που τα περιθώρια για λάθος χειρισμούς είναι περιορισμένα. Ως αντιπολίτευση θα κάνουμε ότι μπορούμε για να συνεισφέρουμε δημιουργικά στην ολοκλήρωσή τους. Σαν παράταξη συνεχίζουμε να προτείνουμε έργα και παρεμβάσεις που ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, με την ελπίδα ότι δε θα «θρηνούμε» χαμένες ευκαιρίες στο τέλος της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής. 

Κάνατε την αυτοκριτική σας; Τι πιστεύετε πως δεν έγινε ώστε να έρθει η νίκη; Πιστεύω ότι ο διευρυμένος Δήμος είχε μια κομματική δυναμική η οποία ήταν εις βάρος μας. Επίσης, η Δημοτική Αρχή του Νίκου Γκόντα έδωσε μεγάλη έμφαση στα έργα σε μια εποχή που η καθημερινότητα ήταν σε «πρώτο πλάνο» στην πολιτική συνείδηση των πολιτών. Σίγουρα έπαιξε ρόλο ότι μετά από 12 χρόνια εξουσίας υπήρχε «πολιτική φθορά» και ο κόσμος ήθελε από την παράταξή μας μεγαλύτερη ανανέωση. 

Σήμερα ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα στον διευρυμένο πλέον δήμου Ιωαννιτών; 
Ο Καλλικράτης έχει τεράστια «κενά» στην εφαρμογή του τα οποία ταλαιπωρούν τους πολίτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η καθημερινότητα, ιδίως στους ενταγμένους δήμους όπου οι πολίτες έχουν απομακρυνθεί από τα κέντρα αποφάσεων και εξυπηρέτησης. Η κρατική ενίσχυση του Δήμου συνεχώς περιορίζεται και τα μόνα χρήματα για έργα είναι ουσιαστικά από το ΕΣΠΑ. Αν δε γίνει σωστή διαχείριση και απορρόφηση πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. 

Όλο αυτό το διάστημα ακούγονται σενάρια για διαδικασίες διαδοχής στην παράταξη του Νίκου Γκόντα, ποιο είναι το δικό σας σχόλιο; 
Πιστεύω ότι η ιστορία θα αναδείξει τον Νίκο Γκόντα ως έναν από τους πιο πετυχημένους και αποτελεσματικούς Δημάρχους της πόλης των Ιωαννίνων. Ως αρχηγός της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας δικαιούται να έχει τον πρώτο λόγο για το μέλλον της παράταξης. Είμαι σίγουρη ότι οι όποιες επιλογές του θα γίνουν με γνώμονα το καλό της παράταξης και της πόλης που τόσα χρόνια πιστά και δυναμικά υπηρέτησε. 

Διανύουμε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Πιστεύετε πως είναι καιρός για ριζικές αλλαγές; 
Έχουμε ήδη καθυστερήσει. Νομίζω ότι οι ριζικές αλλαγές είναι πλέον «λαϊκή απαίτηση» σε όλους τους τομείς από τη δημόσια διοίκηση, στην επιχειρηματικότητα, στο φορολογικό, στην υγεία, στην παιδεία, παντού! Πρέπει να γίνουν συστημικές αλλαγές οι οποίες απαιτούν σωστό σχεδιασμό, αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση και κοινωνική δικαιοσύνη. Ο κόσμος τις θέλει αλλά δεν τις βλέπει να προχωρούν και δεν έχει εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που τις προωθούν και τις διαχειρίζονται.  Αισθάνεται ότι γίνονται «εις βάρος του» και όχι για να τον βοηθήσουν. Γι’αυτό έχει «αγανακτήσει» και έχει απαξιώσει το όλο σύστημα. Είναι αυτή εποχή για πολιτικούς και πολιτικές; Προφανώς δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη εποχή να είναι κανείς πολιτικό πρόσωπο από πλευράς αντιμετώπισης από τον κόσμο. Αυτό θέλει «στομάχι» όπως θέλει και η πολιτική γενικότερα. Είναι όμως εποχή που χρειάζονται νέοι, άφθαρτοι και ικανοί άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι δέσμιοι συμφερόντων και οι οποίοι, ανεξάρτητα από την πολιτική ιδεολογία τους ή την κομματική τους προτίμηση, μπορούν να προσφέρουν. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα τους αναζητήσει και θα κάνει υπερβάσεις παραδοσιακών «προσωπικών συμφερόντων» γιατί βλέπει πως απλά «δεν πάει άλλο». Πιστεύω επίσης ότι ο κόσμος αναζητά τον αυθεντικό και ειλικρινή πολιτικό λόγο και μετράνε πλέον οι πράξεις και η αποτελεσματικότητα. 

Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό αν σας ζητούσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς να είστε υποψήφια για βουλευτής Ιωαννίνων, θα το σκεφτόσασταν; 
Εκτιμώ τον Αντώνη Σαμαρά για τη δουλειά που κάνει ως Πρόεδρος της Ν.Δ. και για τις σωστές και σταθερές πολιτικές του θέσεις και προτάσεις.  Επειδή τον γνωρίζω και προσωπικά από την εποχή που ήταν στις Βρυξέλλες, θεωρώ ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία έχει αποδείξει ότι είναι πραγματικό «παλικάρι». Τον στήριξα ανοιχτά για την προεδρεία του κόμματος και θα συνεχίσω να τον στηρίζω. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό και είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσουμε στον πλέον κατάλληλο στο μέλλον. 

Θεωρείτε πως η χώρα μας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση; Θα υπάρξει σωτηρία; 
Είναι δύσκολα τα πράγματα. Δε σας κρύβω ότι υπάρχουν στιγμές που αισθάνομαι οργισμένη με αυτά που βλέπω γύρω μου. Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλοι τεράστιες προσωπικές θυσίες που θα αλλάξουν δραματικά τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας και την καθημερινότητα που όλοι βιώνουμε. Το θέμα είναι «να πιάσουν τόπο». Αλλά βλέπουμε την ύφεση να βαθαίνει λόγω της πολιτικής που ακολουθείται. Οι πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες μας εξαγόρασαν χρόνο, άγνωστο πόσο. Το τίμημα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο. Πιστεύω ότι αν δεν εκμεταλλευτούμε το χρόνο μας σωστά, θα χάσουμε την τελευταία ευκαιρία που έχουμε. 

Οι νέοι άνθρωποι έχουν μέλλον σε αυτό τον τόπο; 
Τα πράγματα για τους νέους είναι πάρα πολύ δύσκολα. Δικαίως όσοι έχουν τα προσόντα και την ευκαιρία αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό. Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να τους κοιτάξει κανείς στα μάτια και να τους υποσχεθεί ότι άμεσα θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Κατά την άποψή μου, θα πρέπει όσοι μείνουν να στραφούν στην παραγωγή και στην επιχειρηματικότητα. Τέρμα πιά το όνειρο να γίνει κανείς «δημόσιος υπάλληλος». Οι Έλληνες δε διαπρέπουν τυχαία στο εξωτερικό. Απλά τους δίνεται η ευκαιρία και τους το επιτρέπει το σύστημα. Αυτό πρέπει να γίνει και εδώ. Και να γίνουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό που να τους κάνουν να πιστέψουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα και αξία. 

Αυτή την εποχή η Άννα Ασημακοπούλου τι στόχους και τι όνειρα κάνει; 
Σε επαγγελματικό επίπεδο συνεχίζω να ασχολούμαι με το Ίδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, μια ενασχόληση που με γέμιζε ανέκαθεν. Έχω περισσότερο χρόνο τώρα που δεν είμαι Αντιδήμαρχος και συνεργάζομαι πιο συχνά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες καθώς και με μια εταιρεία συμβούλων με έδρα το Λουξεμβούργο. Στην προσωπική μου ζωή, μέσα στην αβεβαιότητα για το μέλλον που όλοι βιώνουμε, προσπαθώ να εστιάσω στα θεμελιώδη πράγματα που είχαν περάσει σε «δεύτερη μοίρα». Οικογένεια, φίλοι και αλληλεγγύη στα δύσκολα.  

Ποιο απόφθεγμα μέχρι σήμερα στην πολιτική σας ζωή σας φάνηκε χρήσιμο; 
Όταν αποφάσισα να κατέβω για Δημοτική Σύμβουλος κάποιος με προειδοποίησε ότι 90% του χρόνου μου θα ασχολούμουν με τα «αυτονόητα». Πέντε χρόνια αργότερα έχω «εμπεδώσει» αυτή την προειδοποίηση. Ελπίζω ότι από τη δύσκολη αυτή συγκυρία, θα ανατείλει μια νέα πολιτική εποχή, όπου θα περάσουμε από τα αυτονόητα στην πραγματική δημιουργία.   

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας  
(28/8/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου