Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Νατάσα Ράγιου: "Η δημοσιογραφία είναι τρόπος ζωής"


H δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Νατάσα Ράγιου δίνει μια αποκλειστική συνέντευξη στον Μίλτο Γήτα και μιλά χωρίς ενδοιασμούς για τα χρόνια που ασκούσε τη δημοσιογραφία, τη μετέπειτα αποχώρηση της από την τηλεόραση και για τη νέα της ζωή στην πόλη της Πάτρας με την οικογένεια της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις που δίνει για την πολιτική της πορεία, τους ανθρώπους που την παρακίνησαν στον πολιτικό στίβο και φυσικά για τα δύο σημαντικά κεφάλαια της πολιτικής της ζωής: τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά.

 Θα ήθελα να τα πάρουμε από την αρχή. Αλήθεια τι σ’ έκανε να αποχωρήσεις από το χώρο της τηλεόρασης; 
Δυο πράγματα: Ο φόβος μήπως γίνω μαϊντανός και βαριέται ο κόσμος να με βλέπει και η απόφαση να κάνω οικογένεια, μετά από έναν  κεραυνοβόλο έρωτα που ήρθε την στιγμή που ήμουν ήδη αρκετά «γεμάτη» αλλά και κουρασμένη από μια δεκάχρονη  πορεία στα ΜΜΕ, με καθημερινή παρουσία σε εφημερίδα και τηλεόραση, σε εξοντωτικούς ρυθμούς.Είπα ναι στην πρόταση γάμου του Αλέξη κι επέλεξα για μόνιμη κατοικία τα ιερά χώματα της Αχαΐας, κάτι που ήθελα πάντα.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται κάποιος για να γίνει ένας καλός δημοσιογράφος στην εποχή μας; 
Το έχω ξαναπεί: Η δημοσιογραφία είναι τρόπος ζωής. Πρέπει να την έχεις στο αίμα σου και να ζεις μέσα από αυτήν. Το κυνήγι της είδησης, η δίψα για ενημέρωση του κοινού, η αγάπη και η αφοσίωση γι αυτό το ιερό λειτούργημα αποτελούν απαραίτητα  στοιχεία ενός υγιούς δημοσιογραφικού μυαλού.  Όταν έχεις  ήσυχη τη συνείδηση  σου  και κάνεις τη δουλειά σου σύμφωνα με τις αρχές σου, είσαι στο σωστό δρόμο. Οφείλεις να είσαι οξυδερκής, γρήγορος, ευρηματικός και αντικειμενικός. Και θα επιμείνω στο «καθαρός, χωρίς εξαρτήσεις».  

Τα χρόνια που ασκούσες τη δημοσιογραφία στην τηλεόραση με τι συναισθήματα τα σκέφτεσαι; 
Με τα καλύτερα και γεμάτα νοσταλγία φυσικά. Ήταν σημαντική εμπειρία  το ότι  βρέθηκα και να κρίνω την τηλεόραση κάνοντας τηλεκριτική μέσα απ την εφημερίδα αλλά και κρινόμενη ως τηλεοπτικό πρόσωπο. Το ίδιο έγινε κι όταν πέρασα από τη δημοσιογραφία στην αντίπερα όχθη, την πολιτική. Γενικά όλη η ζωή μου είναι  αντιφατική, στα άκρα κι αυτό μόνο καλό μου έχει κάνει γιατί είναι απολύτως συμβατό με το DNA μου. 

Και μετά ήρθε η πολιτική. Αλήθεια τι ή ποιος σε παρακίνησε προς αυτή την κατεύθυνση;  
Δυο Βαγγέληδες είναι υπεύθυνοι για την στροφή μου στην πολιτική. Ο Βαγγέλης Φλωράτος, πρώην δήμαρχος Πάτρας, που με έπεισε να  ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να μπω στο ψηφοδέλτιο του στις δημοτικές εκλογές στην Πάτρα και μετά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος με παρακίνησε να εμπλακώ με την κεντρική πολιτική σκηνή και  να ενταχθώ στο πολιτικό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα, με την  κάθοδο στις εθνικές εκλογές.    

Τα πράγματα στο χώρο της πολιτικής τα βρήκες όπως τα φανταζόσουν ή διαφορετικά; Χειρότερα ή καλύτερα; 
Σε έναν κόσμο που μόνο αγγελικά πλασμένος δεν είναι, πάντα τα πράγματα αποδεικνύονται χειρότερα απ ότι τα φαντάζεσαι, σε όλα τα επίπεδα. Στην αρχή ενθουσιάζεσαι θέλεις να δώσεις ό,τι καλύτερο έχεις μέσα σου,  αφιερώνεις τις δυνάμεις σου , ξοδεύεις τον εαυτό σου, θυσιάζεις πράγματα(και πρόσωπα καμιά φορά...) και μετά συνειδητοποιείς την πραγματικότητα: Το πόσο σκληρά ανταγωνιστικός και σαρκοβόρος  είναι αυτός ο χώρος, τις παγίδες που σου στήνουν συνέχεια όλοι, το ψέμα, τη συκοφαντία, την αδικία, την αχαριστία, οτιδήποτε εκτός από το αυτονόητο δηλαδή… Και προσγειώνεσαι απότομα. 

Κι από τότε, την πολιτική σου εκκίνηση εννοώ έχουν αλλάξει πολλά.Οι πολιτικοί έχουν πάψει πλέον να κυκλοφορούν με άνεση στους δρόμους εξ αιτίας της οργής του κόσμου. Εσύ το έχεις εισπράξει αυτό; 
Μια χαρά κυκλοφορώ και στους δρόμους και παντού. Κοίτα, όλα είναι συνάρτηση του τι χαρακτήρας είναι ο καθένας, τι κουβαλάει και ποια είναι η διαδρομή του. Με εξοργίζει η ισοπέδωση. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί κλέφτες ούτε όλοι γιατροί επίορκοι ούτε όλοι οι ποιητές άχρηστοι. Ευθύνη του κάθε πολίτη, αν μιλάμε για πολιτική είναι να επιλέξει αυτούς που  είναι ντόμπροι, εργατικοί και «καθαροί» Όλα τα άλλα είναι υποκριτικά και αστήρικτα. 

Τι πιστεύεις πως έφταιξε για να φτάσει η χώρα σ’ αυτή την κατάσταση; 
Είναι δυνατόν να  σου αναπτύξω τώρα αυτή την απάντηση;  Χρειάζομαι καμιά εβδομάδα… Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και ανήκουν σε όλα τα κόμματα εξουσίας εδώ και  τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Κι επειδή έχω βαρεθεί την «καραμέλα» του γενικού και αόριστου αναθέματος  «κάποιοι τα φάγανε, όλοι  φταίνε ,όλοι οι πολιτικοί είναι λαμόγια» και λοιπά, νισάφι πια! Ας σταματήσει επί τέλους αυτή η ανοησία .Όσοι φταίνε έχουν ονοματεπώνυμο και πρέπει να εντοπιστούν και να πληρώσουν. 

Με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείς πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για τη χώρα μας; 
Όχι. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να έχει πραγματικά κοινή ευρωπαϊκή πολιτική προς κάθε τρίτο , τότε ξανασυζητάμε.. Και μην ανοίξουμε τώρα συζήτηση περί Γερμανίας και Μέρκελ, γιατί θα συγχυστώ κι αυτά που θα πω θα δημιουργήσουν διπλωματικά και άλλα επεισόδια.. 

Θα ήθελα να μου μιλήσεις λίγο για τη Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή και για τη σημερινή Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά. -
Μπήκα στην πολιτική με τον Κώστα Καραμανλή, εκλέχτηκα με Καραμανλή συνεργάστηκα μαζί του, θεωρώ ότι τίμησα την εμπιστοσύνη που μου έδειξε κι εκείνος και ο κόσμος που με ψήφισε ,δίνω συνεχώς τον αγώνα μου γι’ αυτά που πιστεύω στην Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίζω να το κάνω όσο με εκφράζουν . Ο Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο γνωρίζω από τα πολύ παλιά δημοσιογραφικά μου χρόνια, υπήρξε ένα σημαντικό στέλεχος και της παράταξης και της  κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.  Σήμερα αποδεικνύει, με σταθερές απόψεις και χωρίς φανφάρες,  ότι κρατά άξια το τιμόνι  ενός  κόμματος που  έχει αφετηρία, συνέχεια και συνέπεια κι απ ότι φαίνεται -και δεν το λέω μόνο εγώ- εξελίσσεται σ έναν σοβαρό  ηγέτη που τον  χρειάζεται,  ειδικά τώρα, η Ελλάδα. -

Πριν από λίγους μήνες ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε ενόψει του Ελληνικού λαού ένα ολοκληρωμένο επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το γνωστό Ζάππειο ΙΙ. Πόσο εφικτό είναι και στην πράξη και πως μπορεί να οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση; 
Σήμερα, που  πολιτική και πολιτικοί  θεωρούνται  όροι αμφισβητούμενοι, επικίνδυνοι  και για πολλούς κατάπτυστοι,  μόνο η ειλικρίνεια και η αλήθεια θα κάνουν τη διαφορά . Κατά τη γνώμη μου αυτό έκανε ο Σαμαράς στο Ζάππειο 2.  Μίλησε απλά και ξεκάθαρα, πρότεινε πρακτικά μέτρα,  όχι για να ..αναστήσει τη χώρα  αλλά για να βγει, όσο γίνεται πιο ανώδυνα από τη μαυρίλα και το χάος στο οποίο την έχει οδηγήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ήταν σαφής και κατανοητός. Δεν παρουσιάστηκε ως Μεσσίας αλλά ως διαχειριστής μιας σοβαρής κρίσης για την οποία έχουμε ευθύνες όλοι είτε για πράξεις είτε για παραλείψεις είτε για ωχαδερφισμό. Κι όταν λέω όλοι εννοώ πολιτικοί πρωτίστως αλλά ΚΑΙ πολίτες. Οι οποίοι, όλα αυτά τα χρόνια, ψηφίζουν με παράλογα κριτήρια  . Πετροβολούν τους βουλευτές  που, την προηγούμενη μέρα είχαν πάει στο γραφείο τους να τους ζητήσουν τα πιο  απίθανα και κυρίως, παράνομα πράγματα. Πονάει η αλήθεια.. Χρειάζεται ψυχραιμία και λογική. Η  ιστορία έχει αποδείξει ότι εκεί που η πολιτική έχει αποτύχει, πάλι η πολιτική θα δώσει τη λύση, αρκεί να υπηρετείται από καθαρά και  έντιμα πρόσωπα. 

Είσαι αναπληρώτρια του Τομέα Γυναικών της Ν.Δ. και η Κατερίνα Παπακώστα Τομεάρχης γυναικών. Μίλησε μου για αυτόν τον τομέα και για την συνεργασία σας. 
Οι γυναίκες και οι νέοι είναι τα πιο ζωντανά κομμάτια της Νέας Δημοκρατίας.  Θεωρώ προνομιακή αυτή τη θέση μια και οι αγώνες μου πάντα -και στη δημοσιογραφία-είχαν κατεύθυνση και επίκεντρο τις γυναίκες  και όλα τα θέματα που τις αφορούν. Η Κατερίνα είναι πολύ δραστήρια γυναίκα και, από  την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια στη Γραμματεία Γυναικών αλλά και μέσα στο Κοινοβούλιο,  έχει αποδείξει ότι  είναι άξια εκπρόσωπος για τις γυναίκες, διεκδικητική, μαχητική και αποτελεσματική.

Οι Ελληνίδες γυναίκες σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα; Πως τις έχει επηρεάσει όλο αυτό το «σκηνικό θλίψης»; 
Όπως και όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους, ίσως με λίγο περισσότερο συναίσθημα που βγαίνει άλλοτε  πιο θετικά κι άλλοτε πιο αρνητικά. Επειδή οι γυναίκες είμαστε από τη φύση μας πιο περίπλοκες συναισθηματικά, όλα περνούν από το μυαλό και την ψυχή μας με μεγαλύτερη ένταση.  Κι αυτό ακριβώς το σκηνικό της θλίψης, που εγώ το λέω εθνική κατάθλιψη, είναι πιο βαρύ κι απ την ίδια την οικονομική κατάσταση. 

Εκτός από την κεντρική πολιτική σκηνή θα σκεφτόσουν ποτέ και την τοπική αυτοδιοίκηση; Μα από την τοπική αυτοδιοίκηση ξεκίνησα αλλά δεν πρόλαβα να την υπηρετήσω όσο ήθελα γιατί πέρασα πολύ γρήγορα στην κεντρική πολιτική.  Η τοπική αυτοδιοίκηση δίνει πιο πολλές ευκαιρίες για δράση γιατί σε φέρνει πιο κοντά στα ειδικά προβλήματα του τόπου σου. Φυσικά και είναι πάντα στο μυαλό μου σε ότι αφορά την Αχαΐα. Όμως νομίζω ότι τώρα προέχει  η μάχη για τη χώρα. 

Μίλησε μου λίγο για την οικογένεια σου. Πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις οικογένεια, καριέρα και πολιτική; 
Δεν είναι εύκολο. Δεν συνδυάζονται με τίποτα κι όποια γυναίκα λέει το αντίθετο, λέει ψέματα. Πάντα κάπου θα υπολείπεσαι. Συνεχίζεις λοιπόν να ισορροπίες μεταξύ όλων, με την ευχή να κάνεις τα λιγότερα δυνατά λάθη. Το ότι από τότε που γεννήθηκε ο γιος μου, δεν είμαι όσο χρόνο πρέπει μαζί του γιατί τρέχω για θέματα της Αχαΐας είναι γεγονός. Όμως, ό,τι έχω καταφέρει μέχρι στιγμής για τους συμπολίτες μου στο νομό μου και ότι ελπίζω να κάνω ακόμα, μπορεί και να τον κάνουν   περήφανο κι ίσως με  συγχωρήσει πιο εύκολα... Κι αν τον ρωτήσεις τον Φάνη, θα σου πει ότι «η μαμά μου πρέπει να ξαναπάει επειγόντως στη Βουλή για να μη με  βασανίζει όλη την ώρα  με την ορθογραφία και τα γαλλικά!!»  

Τι περιμένεις να σου φέρει ο χρόνος που κυλάει; Ποια όνειρα και σχέδια κάνεις; 
Δεν περιμένω τίποτα. Δεν  κάνω σχέδια, ονειρεύομαι πολύ και πολλά αλλά τα όνειρα δεν τα μοιράζομαι. Ο χρόνος που έχει κυλήσει μέχρι τώρα, μου έχει φέρει πολύ περισσότερα από όσα περίμενα κι είμαι ευγνώμων στο Θεό. Μακάρι να συνεχίζει να κυλάει έτσι. 

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας 
(2/8/2011) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου