Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: "Δύναμη μου είναι ο λαός..."


Ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μιλάει στον Μίλτο Γήτα για τα χρόνια που ήταν δήμαρχος, τα σημαντικά έργα πνοής που έγιναν επί της δημαρχίας του, τη σημερινή εικόνα της Θεσσαλονίκης αλλά και για το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στη χώρα μας. Μεγάλο ενδιαφέρον φυσικά  έχουν οι απαντήσεις που δίνει για τη σχέση του με το νέο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και πως τον αξιολογεί αυτούς τους πρώτους μήνες στην καρέκλα του δημάρχου.

Μιλήστε μου  για τα χρόνια που ήσασταν Δήμαρχος. Όταν τα σκέφτεστε τι συναισθήματα σας διακατέχουν; 
Τα 12 Χρόνια που κατείχα την τιμημένη θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ήταν τα πιο δημιουργικά της ζωής μου. Υπηρετώ τους συμπολίτες μου από διάφορες θέσεις ευθύνης με την ψήφο τους εδώ και πολλά χρόνια, προσέφερα πιστεύω αρκετά είτε ως Δημοτικός Σύμβουλος, είτε ως Βουλευτής, είτε ως Υφυπουργός Πολιτισμός αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, τα τελευταία όμως 12 χρόνια ήταν τα πλέον παραγωγικά. Όταν σκέφτομαι τι έγινε τα τελευταία 12 χρόνια με καταλαμβάνουν αισθήματα  ικανοποίησης, αισθήματα υπερηφάνειας και αισθήματα ευγνωμοσύνης. Αισθήματα ικανοποίησης  για το έργο που καταθέσαμε ως παράταξη της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» στην πόλη μας, αισθήματα υπερηφάνειας γιατί σπάσαμε όλα τα ρεκόρ, μας εμπιστεύθηκε ο λαό της Θεσσαλονίκης το τιμόνι της πόλης μας επί 3 εν συνεχεία 4ετίες κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης και αισθήματα ευγνωμοσύνης προς τους συμπολίτες μου από τους οποίους ζήτησα συνολικά 11 φορές την ψήφο τους και 11 φορές μου την έδωσαν απλόχερα. Ίσως τέτοια τιμή να μην έχουν επιφυλάξει σε άλλο συμπολίτη μας.                

Επί της δημαρχίας σας πιο έργο ξεχωρίζετε ως ένα από τα πιο σημαντικά; Σ
Στα 12 χρόνια της Δημαρχίας έγιναν πολλά και σημαντικά. Όλα έχουν τη αξία τους. Αν όμως προσπαθήσω να ξεχωρίσω κάποια, τότε θα ξεχώριζα το Δημαρχείο που έλειπε από την πόλη μας από το 1869 τότε δηλαδή που δημιουργήθηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και εξυπηρετεί πλέον 100άδες Θεσσαλονικείς κάθε μέρα, την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της πόλης μας, ένα έργο που άλλαξε κυριολεκτικά την εικόνα της Θεσσαλονίκης και το έργο στην Αλάνα της Τούμπας (Κέντρο Πολιτισμού, Κολυμβητήριο, Πεζογέφυρα, Γήπεδα Μπάσκετ, έργο Κατζουράκη, πράσινο) ένα έργο που την πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης μας την μεταμόρφωσε ίσως στην πιο όμορφη. Πως αισθάνεστε που μετά από τόσα χρόνια δήμαρχος πλέον κι εσείς είστε ένας απλός πολίτης αυτής της πόλης; Αισθάνομαι πολύ άνετα, νοιώθω πλήρης, διότι έχω την αίσθηση ότι ανταποκρίθηκα στην εμπιστοσύνη του Λαού της Θεσσαλονίκης, διότι κάθε μέρα νοιώθω την αγάπη των συμπολιτών μου. Συγχρόνως παραμένω ενεργός πολίτης, έτοιμος για δράση αν αυτή είναι η θέληση των Θεσσαλονικέων. 

Ποια θεωρείτε πως είναι τα μεγάλα προβλήματα της Θεσσαλονίκης αυτή την εποχή και πως πρέπει να αντιμετωπιστούν; 
Τα μεγαλύτερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι η ανεργία, η έλλειψη υποδομών, η έλλειψη ανάπτυξης, το κυκλοφοριακό, η αποβιομηχάνηση της περιοχής μας. Θα πρέπει να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μας, η έναρξη αμέσως των βασικών έργων υποδομών της πόλης, η άμεση έναρξη λειτουργίας της Ζώνης Καινοτομίας και η δημιουργία με όλες τις παραπάνω ενέργειες χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Συγχρόνως στη Τ.Α. πέφτει το βάρος της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, η οποία βρίσκεται σε υποχώρηση το τελευταίο χρονικό διάστημα.   

Γνωρίζω πως οι σχέσεις σας με τον σημερινό δήμαρχο δεν είναι και οι καλύτερες.Πως αξιολογείτε τους πρώτους μήνες τον  Γιάννη Μπουτάρη ως δήμαρχο; Όπως είχε δηλώσει κορυφαίος πολιτικός παράγων της πόλης μας την επομένη των τελευταίων Δημοτικών εκλογών, ο Γιάννης Μπουτάρης θα φέρει στην πόλη μας ένα καινούριο «πολιτικό πολιτισμό». Αυτό ακριβώς έχει έρθει στην Θεσσαλονίκη μας τους τελευταίους 6 μήνες. Τα παραδείγματα καθημερινά: από τις εξαγγελίες για Μνημείο Νεοτούρκων στην Πλατεία Ελευθερίας, τις απολύσεις εργαζομένων επί 20ετία με συμβάσεις αορίστου χρόνου, την εξύβριση (φασίστα κ.λ.π.) του Προέδρου των Εργαζομένων στον Δήμο, το κάπνισμα μέσα στο Δημαρχείο, την ουσιαστική κατάργηση των εορτασμών για το 2012, την μη παρουσία του Δημάρχου στην εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας στην Πλατεία Αγ.Σοφίας την 19η Μαΐου για την γενοκτονία των ποντίων, μέχρι την «απαγόρευση» της εκδήλωσης του Μίκη Θεοδωράκη στην Πλατεία Αριστοτέλους και τα παράνομα παράθυρα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τόσα άλλα, είναι φανερό ότι οι αλλαγές στην πόλη μας τους τελευταίους μήνες είναι πολύ μεγάλες… Οι Θεσσαλονικείς πράγματι εμβρόντητοι βρίσκονται μπροστά σε έναν καινούριο «πολιτικό πολιτισμό» και σε πλήρη απουσία έργων και αποτελεσματικότητας. 

Πως αντιδράτε κατά καιρούς στις «επιθέσεις» των πολιτικών σας αντιπάλων; 
Τους αντιμετωπίζω με κατανόηση. Γνωρίζω ότι το έργο της 12ετίας είναι σημαντικό, ότι οι Θεσσαλονικείς το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι όπου και να γυρίσεις θα δεις και ένα έργο της Διοίκησης της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» Όλα αυτά δημιουργούν αντιδράσεις σε ορισμένους, αλλά το σημαντικότερο είναι να είναι ικανοποιημένοι οι πολλοί. 

Το τελευταίο διάστημα το πολιτικό σύστημα καταρρέει. Πως βλέπετε εσείς την πορεία των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας; 
Προσωπικά πιστεύω ότι έχει καταρρεύσει πλήρως το διεθνές πολιτικό σύστημα. Η διάλυση του Ανατολικού Μπλοκ, ο καλπασμός της τεχνολογίας που μίκρυνε τις αποστάσεις και η αναπόφευκτη παγκοσμιοποίηση, βρήκε ανέτοιμες τις πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες συμπτωματικά τα τελευταία χρόνια ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε την πλήρη επικράτηση των «αγορών» επί των τηλεκατευθυνόμενων πολιτικών ηγεσιών, φθάνουμε στην σημερινή παγκόσμια οικονομική –πολιτική –κοινωνική κρίση. Μέσα στο αποκαρδιωτικό αυτό παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό θα πρέπει η Ελληνική πολιτική τάξη να αναδείξει προσωπικότητες που θα μπορέσουν να οδηγήσουν τον τόπο μπροστά. Η σημερινή Κυβέρνηση, δυστυχώς για τον τόπο, δεν μπόρεσε να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της πατρίδας και σύντομα απεδείχθη ότι αυτά που έλεγε και υποσχόταν προεκλογικά ήταν μόνο και μόνο για να καταλάβει την εξουσία. Ήδη βρισκόμαστε σε μία συνεχή καθοδική πορεία που έχει φέρει σε πλήρη απόγνωση και την μέση Ελληνική οικογένεια και όλη την Νεολαία. Θα πρέπει άμεσα να προσφύγουμε στον Λαό, ο οποίος θα κληθεί με την σοφία του να επιλέξει μια νέα πολιτική ηγεσία και να της δώσει την εντολή να βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο, να δημιουργήσει προοπτικές, να δώσει ελπίδα, να ανοίξει νέους δρόμους, να φέρει ανάπτυξη και άνοδο του βιοτικού επιπέδου του Ελληνικού Λαού. 

Πως είναι η ζωή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης σήμερα; Τι όνειρα και τι σχέδια κάνετε για το μέλλον
Η ζωή μου είναι απλή. Κάθε μέρα πηγαίνω στο πολιτικό μου γραφείο, όπου συναντώ τους φίλους μου και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και για την Θεσσαλονίκη και για τον τόπο. Τα Σαββατοκύριακα μικρές αποδράσεις στην γειτονική Χαλκιδική. Γενικώς νοιώθω πλήρης. Νιώθω ότι έκανα το καθήκον μου απέναντι στους συμπολίτες μου και απέναντι στην πόλη που γεννήθηκα και την υπηρέτησα με πάθος. Είτε σαν Βουλευτής με εκατοντάδες ερωτήσεις και επερωτήσεις, είτε σαν Υπουργός με την κατασκευή 14 κλειστών Γυμναστηρίων, 1 κολυμβητηρίου, του Γυμναστηρίου Ενόργανης Γυμναστικής, του Κλειστού του ΠΑΟΚ και τόσων άλλων αθλητικών έργων, είτε σαν Δήμαρχος με την κατασκευή 12 δημοτικών κτιρίων, του Δημαρχείου, 1 κολυμβητηρίου, την ανάπλαση της Παραλίας, την ανάδειξη των μνημείων της πόλης μας, την φύτευση 50.000 δένδρων, την δημιουργία νέων πάρκων , την διοργάνωση εκατοντάδων πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλοτάτου επιπέδου κάθε χρόνο, την δημιουργία ενός πολύ σημαντικού πλέγματος θεσμών κοινωνικής προστασίας, την δημιουργία νέων θεσμών (Αγειοριτική Εστία, Δίκτυο Μεγάλων Βαλκανικών Πόλεων με έδρα την Θεσσαλονίκη, εκπροσώπηση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην Βαλκανική, ετήσια σύσκεψη των Φορέων της πόλης μας - έγκριση ψηφίσματος και διαβίβαση του στον Πρωθυπουργό της χώρας) και τόσα άλλα. Από την  άλλη πλευρά νοιώθω στρατιώτης. Αν ο Λαός ζητήσει την συνδρομή μου για οτιδήποτε, θα είμαι πάντα στην διάθεση του. 

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας 
(22/8/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου